Benieuwd hoe RS health te werk gaat? Bekijk hier ‘How it’s done’

Agapè tekende samen met RS health het medicatieproces uit

"We schrokken ervan hoeveel stappen er bij een duidelijk medicatiebeleid komen kijken, en hoeveel menselijke fouten er onbewust en ongewild in dat proces kunnen sluipen."

Waarom koos je voor RS health?

We hebben heel veel toegewijde zorg- en verpleegkundigen in dienst die hun werk met hart en ziel uitvoeren, maar we merkten dat ons medicatiebeleid niet altijd even goed liep. Iedereen had zo’n beetje zijn eigen manier om de medicatie te verdelen en toe te dienen en daar zat geen duidelijke lijn meer in. We stelden vast dat er af en toe ook wat menselijke fouten gebeurden bij het klaarzetten van de medicatie.

Voor een veilig medicatieproces is een goede afstemming tussen alle betrokkenen erg belangrijk: onze bewoners of hun mantelzorgers, de artsen, apothekers en onze medewerkers. Ieder moet hier zijn rol spelen en zijn verantwoordelijkheid opnemen. Om dat allemaal goed te stroomlijnen, contacteerden we RS health en samen tekenden we een duidelijk en correct medicatiebeleid uit.

Wat realiseerde je met RS?

Samen met de leden van de werkgroep medicatie, onze stafmedewerker kwaliteit & beleid, en RS health hebben we nagedacht over onze medicatieprocedure en welke stappen daar allemaal bij komen kijken. Toen we daar een paar weken intensief mee bezig waren, schrokken we er toch van hoeveel stappen hierbij komen kijken en hoeveel menselijke fouten er onbewust en ongewild in dat proces kunnen sluipen.

Nu hebben we een duidelijk schematisch stappenplan en een helder medicatiebeleid dat we niet alleen gemakkelijk kunnen uitleggen aan nieuwe medewerkers die in dienst komen, maar dat we ook snel kunnen opfrissen bij de huidige medewerkers. Binnenkort gaan we het nieuwe medicatiebeleid via onze kwaliteitsborden onder het personeel en de bewoners verspreiden.

Wat is de meerwaarde om RS health uit te nodigen op de Raad van Bestuur?

RS health hielp ons als bestuur inzicht te krijgen in de knelpunten en besprak met ons verschillende oplossingen.

Hun aanwezigheid in het bestuur heeft ons ook geholpen om onze doelstellingen zowel kwalitatief als kwantitatief te evalueren.

Waarom zou je RS health aanbevelen?

De samenwerking met RS health verliep erg goed. Ze dachten heel goed mee en hielpen ons elke stap in vraag te stellen.

We overliepen het hele proces in detail, zodat er zeker geen hiaten in de procedure zaten. De RS health-experts wisten duidelijk wie iedereen was en welke rol we vervulden. Ze kenden de werking van een woonzorgcentrum goed.

We hadden een nauw contact met hen en konden hen altijd snel bereiken bij vragen. Kortom: we hebben heel fijn en persoonlijk samengewerkt. We zijn erg tevreden!

Recente Cases

ARMONEA kiest voor een nieuw, visueel sterk kwaliteitshandboek

"Gedragenheid en vertaling van doelstellingen tot op alle niveaus van de organisatie"

WZC Veilige Have, WZC Zilverbos en Zorghotel Den Briel bepalen samen hun strategische doelstellingen 2022 -2025

"Gedragenheid en vertaling van doelstellingen tot op alle niveaus van de organisatie"